Играчите от НБА са едни от най-добре платените спортисти в света.

...
 Играчите от НБА са едни от най-добре платените спортисти в света.
Коментари Харесай

Най-добре печелещите баскетболисти извън терените на НБА

 

Играчите от НБА са едни от най-добре платените спортисти в света. Доходите на баскетболистите нарастват при всяко нарастване на тавана на заплатите и сега рекордното заплащане за един сезон е на звездата на " Голдън Стейт Уориърс " Стеф Къри, който ще получи за 2021/22 тъкмо $45.8 млн. 

Но както Къри, по този начин и доста от звездите, не разчитат единствено на едната заплата, а развиват личен непряк бизнес, който им носи даже по-големи доходи. Наскоро сп. " Форбс " разкри кои са баскетболистите с най-големи странични приходи.

 

 

 

 

1. ЛеБрон Джеймс ( " Лос Анджелис Лейкърс ", 36 г.)

(заплата на сезон: $41.2 млн.; годишен приход отвън терена: $70 млн.

 

Откъде идват приходите му

• ЛеБрон е най-високоплатеният баскетболист в света. Договорът му с Nike му носи към $32 млн. годишно. Компанията не просто пуска кецове с името на 4-кратния първенец в НБА, само че и създава разнообразни спортни артикули в специфичен център за нововъведения, наименуван на Джеймс. Площта му е 7800 кв.м и е оборудван с 825 типа тестова екипировка, 400 камери за снимане на придвижване, 97 платформи за проучване на силата на реакцията на опората, 80 изпитателни прототипа и 4 стаи със специфични условия.

• Компанията The SpringHill, която ЛеБрон основа през 2020 година с приятеля си Маверик Картър, сплоти три предишни техни марки: SpringHill Entertainment (за мултимедйни проекти), медиаплатформата Uninterrupted и маркетинговата организация The Robot Company. Името е взето от жилищния комплекс в Акрън, където е предходна част от детството на баскетболиста. Сред плановете на компанията е участие в производството на кино лентата " Космически забивки: Нови митове " (), документални ленти и развлекателни шоупрограми за НВО. Преди седмица The SpringHill Company разгласи, че продава миноритарен пакет акции на група вложители, измежду които RedBird Capital Partners, Fenway Sports Group, Nike и Epic Games. Сделката бе оценена на $725 млн.

• През март Джеймс стана миноритарен притежател във Fenway Sports Group. Още от 2011-а той имаше 2% от футболния " Ливърпул ", принадлежащ на Fenway. Сега, дружно с Картър държи 1% от самата компания майка, поради което се раздели с каузи си в " Ливърпул ". Компанията управлява също по този начин бейзболния  " Бостън Ред Сокс " и автомобилния отбор от сериите НАСКАР - " Ръш Фенуей Рейсинг ".

• Неотдавна Джеймс стана вложител в производителя на спортни тренажори Total. През март себестойността на компанията се оценяваше на $1.6 милиарда

• През 2012 година баскетболистът вложи $1 млн. в пицариите Blaze Pizza. Мрежата се разрасна и още през 2017-а делът на ЛеБрон в нея се оценяваше на $35 млн.

• ЛеБрон е сътрудник и представител на разнообразни компании, измежду които AT&T, Beats, GMC, PepsiCo, Rimowa и Walmart.

• През лятото обликът на баскетболиста се появи в онлайн играта Fortnite, чиято публика е към 300 млн. играчи на година по целия свят.

 

2. Стеф Къри ( " Голдън Стейт Уориърс ", 33 г.)

(заплата на сезон: $45.8 млн.; годишен приход отвън терена: $47 млн.

 

Откъде идват приходите му

• Сътрудничеството на гарда с Under Armour продължава. Първият договор на Къри с UA, подписан през 2013 година, му носеше " единствено " по $4 млн. годишно. Но откакто Стеф завоюва първата си купа в НБА (2015 г.), продажбите на неговия модел кецове скочиха със 754% и разрешиха на компанията да излезе на пазара на огромните играчи на баскетболни обувки. По настоящия до 2024 година нов контракт UA заплаща годишно на Къри $20 млн.

• Стеф е създател на капиталовия фонд SC30, който управлява със съученика си от колежа Дейвидсън Брайънт Бар. Фондът към този момент вложи в тима по кибер спортове TSM, при производителя на електроника Palm и в канадския стартъп за пътешественици SnapTravel. Като една от главните си вложения Къри смята съдействието с организацията Guild Education, която образова висококвалифициран личен състав за огромни компании, като Walmart, Disney, Discover, Taco Bell и Chipotle. SC30 вложи средства и в премиум водата за пиянство Oxigen.

• Баскетболистът е създател на медийната компания Unanimous Media, която основава шоуто Holey Moley за ABC.

• Друг интерес на Къри е криптовалутата. Знае се, че е превел пари в Etherium и Bored Ape Yacht Club NFT (около $180 000). А неотдавна той придоби акции и от криптоборсата FTX.

• Освен всичко Стеф е лице на JPMorgan Chase, Rakuten и Callaway Golf Company.

 

3. Кевин Дюрант ( " Бруклин Нетс ", 33 г.)

(заплата на сезон: $40.9 млн.; годишен приход отвън терена: $47 млн.

Откъде идват приходите му

• По контракт с Nike Дюрант получава $26 млн. годишно

• Фондът му Thirty Five Ventures работи по над 80 посоки, в това число инвестиции в онлайн банката Mercury, в известното измежду младите приложение за ръководство на финансите Acorn, фитнестракъра WHOOP, стартъпа по фентъзи спортове Sleeper и даже в Weedmaps – дистрибутор на артикули от марихуана. Съсобственик в Thirty Five Ventures е сътрудникът и управител на баскетболиста - Рич Клейман.

• Дюрант има взаимна медийна платформа с ESPN - Boardroom, която създава документални филми за спорта и бизнеса. Неотдавна той стартира съдействие и с Dapper Labs, компанията - основател на NBA Top Shot, произвеждаща клипчета с най-хубавите моменти от мачовете в НБА.

 

4. Янис Адетокунбо ( " Милуоки Бъкс ", 26 г.)

(заплата на сезон: $39.3 млн.; годишен приход отвън терена: $41 млн.

 

Откъде идват приходите му

• Гъркът получава от Nike $10 млн. годишно по контракт от 2017 година Неговият модел кецове се назовава Nike Zoom Freak.

• Адетокунбо е формален сътрудник на производителите на акустични системи - JBL, и на електроника - TCL, на пивоварния тръст Budwiser, на доставчика на артикули по домове и заведения за хранене Sarantis и и на гръцката енергийна компания Protergia.

• През август закупи дребен дял в бейзболния отбор на " Милуоки Брюърс "

• Има контракт с филмовата компания Disney, която сега прави филм за живота му. Премиерата е планувана за 2022 година

 

5. Ръсел Уестбрук ( " Лос Анджелис Лейкърс ", 32 г.)

(заплата на сезон: $44.2 млн.; годишен приход отвън терена: $30 млн.

 

Откъде идват приходите му

• Уестбрук продължи връзките си с Jordan Brand още през 2017 година - за още 10 сезона, и по него взима по $10 млн. годишно. 

• Главният бизнес на баскетболиста е ръководство на десетки дилърски центрове по продажба и обслужване на колите Chrysler, Dodge, Jeep и Ram, Hyundai и Alfa Romeo-Maserati. Всички те са в покрайнините на Лос Анджелис.

• Той основа фонда Russell Westbrook Enterprises, който влага в локални планове, свързани със здравето, спорта и образованието.

 

В класацията са също по този начин Джеймс Хардън ( " Бруклин Нетс " ), Деймиън Лилард ( " Портланд Трейлблейзърс " ) и  Клей Томпсън ( " Голдън Стейт Уориърс " ).

Хардън (32 г.) взима по $44.2 млн. от клуба си и по още $18 млн. от рекламни контракти (с " Адидас " - $200 млн. за 13 г.), капиталовата му компания 3 Endeavors вложи средства в производителя на масажори Therabody, комерсиалната платформа за облекла Saks Fifth Avenue, в козметичната линия Art of Sport и часовникарската марка Vanguart. Хардън има и акции от футболния " Хюстън Дайнамо ".

31-годишният Лилард ($39.3 млн. / $17 млн.) също е лице на " Адидас " ($10 млн. годишно), само че и на часовниците Tissot, бирата Modelo и енергийната напитка Gatorade, притежава автосалон на Toyota в Макминвил. Лилард записва и рап албуми под псевдонима Dame D.O.L.L.A.

Томпсън (31 година, $38 млн. / 16 млн.) не е играл от 2.5 година поради контузии, само че не се оплаква. Има контракт с китайската компания за кецове Anta ($8 млн. годишно); вложи, дружно с други спортисти в линията канабидиоли Just Live CBD; лице е на Hugo Boss, Tissot, здравната организация Kaiser Permanente и веригата заведения за хранене Shake Shack.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР